Telers & Rassen

Onze Telers

We werken met vaste contracttelers, die conform onze wensen en eisen de Hollandse stoofperen telen. Waar in Nederland onze stoofperen groeien is direct te zien op de landkaart.

Een van de telers van het eerste uur is Fruitteeltbedrijf Van Randwijk Van Doorn uit Strijensas. Dit bedrijf is 19 hectare groot en gespecialiseerd in het telen van stoofperen en zoete kersen. Het perceel ligt naast het Hollands Diep op een unieke locatie. Uiteraard Global G.A.P. gecertificeerd. Door het gebruik van natuurlijke meststoffen wordt een optimale bodemleven bereikt en geeft de beste smaak aan de vruchten en zorgt voor een langere houdbaarheid.

Onze Rassen

In Nederland is de teelt van stoofperen bescheiden. Niet alleen door het totale areaal van 500 hectare maar ook omdat het slechts om vier rassen draait. Voor de commerciële handel worden de Saint Rémy en Gieser Wildeman aangeplant. De andere twee rassen, de Winterriet peer en de Zoete Bredero, worden puur door de liefhebber geteeld. Beide eerstgenoemden zijn uitstekende stoofpeerrassen met roodkokende vruchten.

Saint Rémy stoofperen

Saint Rémy stoofperen

Dit ras vindt zijn oorsprong in het oude België. In 1838 gevonden in Luik door kweker Lequarré maar pas in de 20ste eeuw populair geworden. De Saint Rémy is de grotere en iets zuurdere tegenhanger van de zoetere Gieser Wildeman. Dit ras groeit aan een fors en steil groeiende, compacte boom met witte bloesem. Na kruisbestuiving, dus met behulp van andere bomen, kan er in oktober geplukt worden. De constant hoge opbrengst bestaat uit grote, groene tot groengele vruchten vol roestkleurige stippen en met een rode blos met stippen aan de zonzijde. De schil is ruw, de steel vlezig en de vrucht kleurt roze bij het stoven. Deze peer is goed tot in de zomer bewaarbaar.

Gieser Wildeman stoofperen

Gieser Wildeman stoofperen

Door fijnproevers zeer gewaardeerd en samen met de Saint Rémy het meest geteelde stoofperenras. Een kleine, knusse peer van Hollandse origine die uit 1850 stamt. Gekweekt door de heer Wildeman nabij Giessendam (Zuid-Holland). De boom is klein en gedrongen, heeft witte bloesem en de vruchten kunnen geplukt worden van half september tot begin oktober. Het is een zelfbestuiver maar een matige groeier die wel makkelijk gezond te houden is. Wanneer deze in natte grond staat worden er hoge eisen aan de verzorging gesteld. De peren koken licht- tot bruinrood af en zijn tot ver in de lente te bewaren.

Wellant stoofappel

Wellant stoofappel

Het is een appel met een voornamelijk rode kleur en een matte schil en kan relatief groot worden. De smaak is voornamelijk zoet met een beetje zuur en in het algemeen is het een stevige en sappige appel met een wat ruwe schil. De appel is ontstaan in een appelteeltproject in Wageningen door het kruisen van een Nederlandse Selectie met een Elise. De Wellant is goed te bewaren. De pluk valt eind september begin oktober.

Toepassingen